Columns van Yogacentrum Vlaardingen

Lichaam als tempel van de ziel

Het lichaam als gesprekspartner

Het lichaam is de tempel van onze ziel. De woning waar onze ware essentie verblijft en hierdoor zichzelf kan uitdrukken in de fysieke wereld van alle dag. Via het fysieke lichaam kan de ziel ideeën vormgeven en manifesteren, actief zijn in woord en gedachte en naar eigen inzicht een levenswereld neerzetten waarmee het steeds weer opnieuw een mooiere versie van zichzelf kan creëren. Groeien als mens wil zeggen dat we onze zielsessentie of goddelijkheid stukje bij beetje laten samensmelten met ons mens-zijn.

Een tempelgebouw zal met regelmaat dienen te worden onderhouden zodat het voor lange tijd zijn functie goed kan vervullen. Met betrekking tot ons lichaam in relatie tot deze metafoor is dit eigenlijk niet anders. We zullen met regelmaat een inspectieronde door ons lichaam mogen maken om te ontdekken waar eventueel onderhoud noodzakelijk is. Zonder een goed functionerend lichaam zal de ziel niet voldoende ruimte krijgen om zich vrijelijk, actief en inspirerend uit te drukken in de 3-dimensionale wereld.

Waar let je bijvoorbeeld op tijdens zo’n inspectieronde? Er zijn vele zaken die op je checklist kunt zetten om het eventuele onderhoud in kaart te brengen. Hoe is het met je energie voorraad? Is je accu goed gevuld of geef je dagelijks meer energie uit dan je kunt opwekken? Hoe functioneert de spijsvertering? Wordt alles wat je aan voedingsmiddelen tot je neemt ook effectief afgebroken, opgenomen en verteerd? Neem je wel voldoende voeding tot je of neem je juist een te veel of misschien niet passende voeding waardoor het lichaam onnodig belast wordt?

Sta je met regelmaat op de weegschaal om een gezond gewicht te onderhouden? Of weeg je jezelf nauwelijks om na een jaar te ontdekken dat je ongemerkt te veel ballast heb opgeslagen, en dit stilletjes op de achtergrond een onbestendig en ontevreden gevoel veroorzaakt, waardoor je niet lekker in je vel zit?

Heb je dagelijks voldoende beweging om hart en bloedvaten in vorm te houden of heb je inmiddels zo weinig energie dat je alle mechanische middelen gebruikt om maar zo min mogelijk op eigen kracht te hoeven doen? Een lichaam heeft dagelijks beweging nodig om voldoende energie op te kunnen wekken waarmee het zichzelf goed kan onderhouden.

Controleer en reguleer je dagelijks je emoties? Ben je ervan bewust dat negatieve emoties het lichaam afbreken en ondermijnen en positieve emoties het lichaam juist sterk en gezond houden?

Check je regelmatig je ademhaling opdat deze niet te hoog in het lichaam huist? De kwaliteit van de adem heeft grote invloed op onze gezondheid en gedachtepatronen. Hoe is het stressniveau in je lichaam gedurende de dag? Kun je een te hoog stress niveau zelfstandig laten wegvloeien wanneer nodig, of leef je juist als een junkie op de adrenaline die de stress juist voedt? Stress is nog steeds de grootste vijand van ons kwetsbare fysieke lichaam.

Ons lichaam is een intelligent organisme dat ieder moment van de dag met ons communiceert. Het lichaam laat je weten wat er nodig is om balans te bewaren. Wanneer de externe wereld van uiterlijkheden en afleidingen nog te verleidend voor je is dan mis je eigenlijk de kans om dagelijks een effectieve inspectieronde te maken door je eigen fantastische tempel, je kostbaarste bezit!

Wanneer het onderhoud wordt verwaarloosd en er geen tijd wordt genomen om dagelijks met het lichaam in gesprek te gaan dan zou het zomaar kunnen voorkomen dat ongewenste klachten en kwalen zijn intrede doen. Ongemakken die de levensvreugde eenvoudig kunnen wegnemen en de ziel in zijn expressie beperkt. Vaak grijpt het lichaam dan bewust in en geeft je een signaal of noodkreet dat het zo niet langer kan. Bij degene die dan nog niet kunnen luisteren naar de signalen van het lichaam zullen de klachten automatisch in kracht en intensiteit toenemen.

Zover hoeft het natuurlijk niet te komen wanneer je dagelijks tien minuten of een kwartiertje reserveert om te leren luisteren naar de signalen van je lichaam. De tempel vertelt je zelf wel wat er aan onderhoud nodig is zodat jij de actie kunt ondernemen om dit karwei te klaren. Neem je lichaam niet voor lief! Een systematisch onderhoud is veel belangrijker dan de vaste structuren van werk, geld of bezit.

Een tempel mag geen bouwval zijn maar straalt juist de aanwezigheid van het goddelijke uit. Leer de stilte van het lichaam te betreden en voel hoe de gouden vibratie van de ziel ook jouw leven doorstraalt. Geef de ziel het gebouw dat het verdient.

Alleen jij kunt dit bewerkstelligen!

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Blog van Yogacentrum Vlaardingen