Columns van Yogacentrum Vlaardingen

Stacks Image 873

Spanningen in ons denken

Yoga heeft niet alleen een weldadige invloed op de souplesse en lenigheid van het fysieke lichaam. Wat velen zich niet realiseren dat de houdingen, strekkingen en ademhalingsoefeningen in de Hatha Yoga ook voor de ontspanning van onze ‘mind’ zorgen. De Engelstalige term ‘mind’ gebruik ik hier als de representatie van ons etherische mentale lichaam of onze denkgeest. Mind als begrip of definitie geeft in mijn beleving een betere omschrijving van wat ik bedoel dan het Nederlandse woord brein, verstand of geest.

Onze mind is een samenwerkingsverband tussen ons dagbewustzijn, het onderbewustzijn en het bovenbewustzijn. Onze mind wordt geregeerd door het ego. Een entiteit in ons denken die alles censureert wat wel en niet geschikt is om ons dagbewustzijn binnen te laten of binnen te houden. Het ego beschermt ons tegen allerlei externe invloeden die onze fragiele structuur van denken, onze geloofsovertuigingen en sociale structuren kunnen doen laten wankelen waardoor fysieke of geestelijke pijn ontstaat. Wanneer het ego iets ongeschikt vind om in het dagbewustzijn te brengen of te houden wordt het direct weggeleid of later verplaatst naar het onderbewuste. Ons onderbewuste is een verzamelplaats van allerlei zaken die volgens het ego je huidige levensstructuur (lees: comfort zone) in gevaar kan brengen.

De goede intenties van het ego zullen ons op moeilijke momenten in het leven helpen om met deze situaties te kunnen omgaan. De bijbehorende emoties en of spanningen worden dan netjes met de ervaring mee verplaats naar het onderbewuste zodat jij je leven kunt blijven leven zonder te ontsporen. Dit is op zichzelf een goede zaak maar we dienen ons wel te realiseren dat alles wat in het onderbewuste ligt opgeslagen invloed heeft op onze fysieke gezondheid en welzijn. Volgens de yoga filosofie worden alle ziekten en kwalen in de mens veroorzaakt door onopgeloste zaken in ons onderbewustzijn. Het onderbewuste is een deel van de mind dat ook vele zaken herbergt uit vorige incarnaties.

Ons dagbewustzijn is vaak maar het topje van de ijsberg. Het deel van de ijsberg dat nog onder de waterspiegel ligt is de representatie van het onderbewuste. Velen hebben dan ook niet in de gaten dat diverse delen van ons onderbewuste een constante spanning in lichaam en geest veroorzaken waardoor we ons bijvoorbeeld slecht kunnen concentreren of waardoor onze energie huishouding totaal uit balans is gebracht.

Misschien heb je wel eens ervaren dat je tijdens of na een yogales ineens een emotie hebt gevoeld of misschien zelfs wel geuit zonder dat daar enige reden of aanleiding toe was. Je hebt dan het lichaam en de geest in zodanige ontspanning gebracht waardoor het censurerende ego eventjes werd uitgeschakeld en de emotie alsnog naar de oppervlakte borrelde.

De fysieke houdingen en strekkingen van de yoga helpen bij regelmatige beoefening mee om de spanningen vanuit het onderbewuste te bevrijden waardoor er meer rust ontstaat in ons systeem. Het is niet aan ons verstand om de wereld van het onderbewuste te gaan verkennen. Ons ego is namelijk niet capabel genoeg om onopgeloste en diep verborgen zaken in het onderbewuste te helen. Maar ons bovenbewustzijn of hogere intelligentie is wel uitgerust met de kwaliteiten om de onopgeloste zaken in het onderbewuste terug te brengen naar het dagbewustzijn om ze te verwerken en onschadelijk te maken.

Het is dan wel belangrijk om te weten hoe we de helende kwaliteiten van ons bovenbewustzijn weer kunnen re-integreren in ons leven en hier komt dan meditatie om de hoek kijken. Wanneer we met behulp van ademhalingsoefeningen en geleide meditaties in de yoga onze mind tot rust kunnen brengen en onze geest voor langere tijd kunnen focussen op het onderwerp van meditatie dan begint het bovenbewustzijn zich steeds meer te mengen met het onderbewuste en het dagbewustzijn.

Wanneer het bovenbewuste of onze ware zelf steeds minder wordt weggedrukt door de ego strategieën als angst, verslavingen, slaperigheid, korte aandachtspanne of zelf gecreëerde afleidingen dan zul je als persoon automatisch transformeren en groeien, met een hogere intelligentie, meer energie, gezondheid en balans als gevolg.

Michel.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Blog van Yogacentrum Vlaardingen