Columns van Yogacentrum Vlaardingen

Stacks Image 862

De 6 vormen van overvloed die yoga je brengt

Yoga gaat niet alleen over de asana’s of houdingen die je tijdens een yogales op je mat beoefent. Yoga is een brede en prachtige filosofie c.q. wetenschap welke de mens kan helpen om balans, eenheid en harmonie te herstellen in elk aspect van het leven. Het is het “werk” dat je zelf mag of kunt verrichten om je ware essentie weer naar de oppervlakte te laten borrelen. Het ware “Zijn” herstellen of verstevigen waar lichaam, ziel en geest optimaal met elkaar samenwerken.

1. Adem.

In elke yogales wordt er zorgvuldig aandacht besteed aan het reguleren en verbeteren van de ademhaling. De adem is de magie van het leven. Een correcte ademhaling verbindt je met het lichaam, het maakt de geest rustig en zorgt voor harmonie en balans in ons fysieke voertuig. De balans die onder andere ons zenuwstelsel, de spijsvertering, circulatiesysteem en het immuunsysteem opwaardeert. Ademtechnieken zijn er niet alleen voor IN de yogales maar zijn perfect toepasbaar in dagelijkse situaties waarin je merkt dat je bijvoorbeeld gestrestst bent, onrust ervaart, angstig bent of jezelf overweldigd voelt door emotie. Maak in dergelijke gevallen een pas op de plaats en creëer tijd voor vijf of tien minuten van je favoriete ademtechniek, om de disbalans direct te corrigeren.

2. Simpele ochtend strekkingen.

Ken je de yoga houdingen en bewegingen die aan het begin van elke yogales worden gebruikt? Houdingen die het lichaam doen ontwaken en opwarmen, zodat je in het verloop van de les de yoga onbezorgd kunt blijven beoefenen? Wanneer je tijdens de yogalessen onthoudt welke oefeningen je bijzonder prettig vindt dan kun je deze thuis in alle vroegte uitvoeren, terwijl je af en toe een slokje neemt van je warme kopje thee of koffie. Na een aantal van je favoriete strekkingen heb je een vruchtbare basis geschapen voor eventueel een verbindende meditatie.

3. Meditatie.

Meditatie is een vast onderdeel in iedere yogales. Elke yogales heeft doorgaans een meditatief karakter welke een krachtige focus en een observerende of onderscheidende geest bevordert. Onthoud dat elk meditatief moment dat je creëert, voordat je de dag werkelijk begint, als een medicijn werkt, een wondermiddel waar je de rest van je dag voordeel van hebt en energie uit kunt putten. Maak je niet druk om de juiste techniek of houding maar maak wel tijd vrij om elke morgen je lichaam en geest een ontbijt van levensenergie te geven door middel van meditatie. Gewoon zittend op de rand van je bed of op een kussen op de vloer. Vind je het lastig om alleen te mediteren, zonder de begeleiding van de yogadocent dan zijn er genoeg apps zoals bijvoorbeeld;
Stop, Breathe & Think, om je daarbij thuis te helpen.

4. Neem je yoga mee de buitenwereld in.

Iedere yogi leert in de yogales hoe het lichaam te ontspannen zoals bijvoorbeeld de schouders, de nek en de spieren in het gezicht. Het is kinderlijk eenvoudig maar door de drukte van ons bestaan kunnen we snel vergeten dat we dit ook gedurende onze dag kunnen gebruiken wanneer er behoefte aan is of wanneer je het nodig hebt. Gebruik alle kwaliteiten die je tijdens de yogalessen ontwikkelt ook in het leven van alledag. Gebruik bijvoorbeeld de kracht die je voelt wanneer je in “krijger-2” staat! Gebruik het geduld dat je dient te bezitten wanneer je een oncomfortabele “plank houding” beoefent! Gebruik de helderheid die je verkrijgt in een “neerwaartse hond” of gebruik de balans die je ontwikkelt in de “boomhouding”! Wat je in de yogalessen leert kunt je eenvoudigweg op het dagelijks leven projecteren waardoor je niet alleen flexibel bent in lijf en leden maar ook in je nieuwe levenshouding.


5. Observeer voordat je reageert.

In de yogalessen leer je bewust om je houding, het lichaam en je gedachten te observeren. Tijdens de meditatieve momenten getuige worden van wat je gedachten doorgaans gewend zijn om te doen. Door deze observerende houding ontstaat de ruimte om gedachten te laten komen…… en weer te laten gaan…….., net zoals de wolken aan de lucht die rustig voorbij drijven bij een vriendelijke bries. Er zijn vele facetten in het leven waarbij de wolken als metafoor kunnen dienen; een mede weggebruiker met een kort lontje, de volle strijkmand, onrustige collega’s, frustrerend nieuws of een gestreste partner. Zie in alles het voorbijgaande karakter en reageer niet maar blijf in de observerende modus en zie hoe snel alles als vanzelf weer voorbij drijft wanneer je er geen aandacht aan schenkt.

6. Beoefen je dagelijkse dosis dankbaarheid

Dankbaarheid is een toverwoord. Dankbaarheid is genezing en is het bewust praktiseren van een inspirerende levenshouding waarin je energie steekt in het benoemen van de zaken, al aanwezig in je leven, die jou blij en gelukkig maken. Het is simpel en eenvoudig en je kunt het overal toepassen. Het brein lijkt eerder geprogrammeerd te zijn om negatieve zaken te onthouden en positieve zaken snel te vergeten. Er is zoveel in het leven waar we dagelijks dankbaarheid voor kunnen genereren. De kleren die je draagt, het dak boven je hoofd, het voedsel op tafel, de zon aan de hemel, de delen van het lichaam die w
él gezond zijn of een diepe inademing in de frisse buitenlucht. Beoefen niet alleen dankbaarheid in de eindontspanning van de yogales maar maak er een dagelijks ritueel van, je leven zal nooit meer het zelfde zijn!

Yoga gaat veel verder dan één of twee lessen in de week. Yoga kun je overal en nergens beoefenen, iedere dag opnieuw zonder dat er een yoga mat aan te pas hoeft te komen. Denk maar eens aan de groei die je kunt doormaken wanneer yoga transformeert van een les die je neemt naar een nieuwe levenshouding. Je zult niet alleen zelf de vruchten hiervan plukken maar je beïnvloedt ook je gehele omgeving op een positieve en ondersteunende wijze.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Blog van Yogacentrum Vlaardingen