Yin yoga

Ma 20.00 - 21.00 uur / Di 18.30 - 19.30 uur / Wo 10.45 - 11.45 uur
Yin en yang staan symbool voor twee universele tegengestelde energieën of krachten die tezamen een harmonie of balans creëren. Yin (het vrouwelijke aspect) kan niet bestaan zonder yang (het mannelijke aspect) en visa versa. Dit principe van dualiteit is in alle facetten van het leven terug te vinden: zonder dag is er geen nacht, zonder mannelijk geen vrouwelijk, zonder boven geen beneden, zonder binnen is er geen buiten en ga zo maar door. Je kunt het zelfs terugvinden binnen de yoga zelf. In moderne yogavormen wordt yin en yang meegenomen in verschillende houdingen, strekkingen of bewegingen. Yang yoga houdingen, strekkingen of bewegingen zijn actief en intensiever en zorgen ervoor dat het lichaam weer in beweging komt. Yin yoga houdingen of strekkingen zijn daarentegen veel rustiger van aard, ze zijn minder dynamisch maar juist heel rustig en kalm van aard. Gezien vanuit een moderne yoga benadering zijn de meest traditionele yogavormen vaak yang-georiënteerd. Dat wil zeggen dat de focus van de oefeningen op de spieren is gericht. Yin yoga werkt daarentegen op de yin gedeeltes van het lichaam; ligamenten, gewrichten, kraakbeen, botten en fascia. Yin yoga is een yogavorm waarin houdingen op een passieve vorm lang worden aangehouden, vaak variërend van zo’n 3 tot wel 10 minuten lang. De lessen richten zich op het creëren van ruimte in het bindweefsel en gewrichten. Door een houding lang aan te houden (en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van Yoga)
ga je dieper naar binnen en bereik je ook het stuggere bindweefsel. Yin yoga zorgt dus voor een strekking van het bindweefsel, waardoor er meer ruimte ontstaat in het lichaam. Dit helpt mede om flexibeler te worden. In plaats van beweging en streven, welke yang-manieren zijn om dingen te benaderen, hebben onze yin-weefsels zachtheid en acceptatie nodig. Wanneer we in een yin-houding gaan, is de eerste weerstand die we tegenkomen afkomstig van onze spieren als onze gewrichten zich openen of sluiten.

Yin yoga kan een goede voorbereiding zijn op meditatie, omdat we in wezen stil zitten en observeren. In de yin yoga richten we onze aandacht nog meer op lichamelijke gewaarwordingen, zien we wat er ontstaat wat er verandert en bemerken we eventuele 'afleidingen' die kunnen optreden in de vorm van emoties, gedachten en zintuiglijke prikkels. Zodra je een pose aangaat, sta je het lichaam toe zich te openen en vraag je om dieper te gaan. Je leert om nog beter naar het lichaam te luisteren en zijn of haar grenzen te respecteren. Zodra je deze grenzen begrijpt, geef je je over aan de Yin yoga-flexibiliteit van de pose en probeer je ‘stilte’ te bereiken. Je gebruikt een pose om in je lichaam te komen en niet andersom. Wanneer men leert zich over te geven, wordt de behoefte losgelaten om constant het leven te controleren.

Wanneer je regelmatig yin yoga beoefent:

  • default_titleStress, piekeren en angst verminderen.
  • default_titleLichaam en geest kalmeren en balanceren.
  • default_titleZorgen voor een betere bloedcirculatie.
  • default_titleDiepere ontspanning brengen.
  • default_titleDe algehele flexibiliteit verbeteren.
  • default_titleBalans brengen in de organen en een betere doorstroming van levensenergie creëren door meridiaan stimulatie.
  • default_titleEen ‘open mind’ creëren.
  • default_titleGewrichten mobiliseren, meer beweeglijkheid brengen in het lichaam.
  • default_titleStilte brengen.
  • Show More

Yogacentrum Vlaardingen

Kwaliteit in ontspanning

Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Silvia: 0610-698986

Stacks Image 380818
Yin Yoga in Yogacentrum Vlaardingen