Columns van Yogacentrum Vlaardingen

Stacks Image 684

Herfst en Yoga

De herfst is het seizoen van transformatie. Je ziet dit gebeuren overal om je heen in de natuur. Tegelijkertijd is het ook het seizoen van het planten van nieuwe zaden om in de lente weer te laten bloeien. Zo buiten, zo binnen. Wanneer je je verbonden voelt met jezelf en de natuur zul je ook weten dat het wisselen van de seizoenen impact heeft op je eigen staat van zijn. Eigenlijk zouden wij als mens, net als de natuur, aanpassingen in onze lifestyle moeten maken wanneer de dagen korten. Enkele veranderingen maken in onze dagelijkse routine om met de energie van de herfst en winter mee te bewegen.

De herfst en ook de winter zijn vaak van die seizoenen waarin meer mensen zich onstabiel voelen, zowel psychisch als fysiek, omdat alle bewegende energie en transformatie overweldigend kan zijn, vooral als we niet weten hoe we ermee om moeten gaan. We willen blijven doorgaan zoals we doen in het voorjaar en zomer, terwijl de natuur roept om naar binnen te gaan. Daardoor ontstaan gevoelens van onrust, niet geaard zijn en instabiliteit. Hoewel het niet mogelijk is de seizoenen en het weer te veranderen kunnen simpele aanpassingen van je levensstijl ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om van het herfstseizoen te genieten.

Yoga
Je hoeft maar naar de natuur te kijken om te zien welke veranderingen je kunt aanbrengen in je dagelijks leven. De natuur keert zich meer naar binnen en ook voor de mens zou meer routine een verschil maken. Wanneer je yoga beoefent, plan je oefeningen dan elke dag op hetzelfde uur en dezelfde hoeveelheid tijd.

Meer rust en meer naar binnen
Richt je tijdens je yoga oefeningen steeds meer op jezelf. Probeer meer tijd in elke asana te leggen, dit zal je meer aarden en meer balans brengen. Probeer om meer gefocust te zijn en meer geconcentreerd te blijven. Neem yoga oefeningen met zachte zittende aardende voorwaartse voorover-buigingen, die je het gevoel geven naar binnen te keren.

Stook je vuurtje op
Met de herfst zeggen we ook gedag tegen de lekkere zomerse temperaturen. Belangrijk is dus om je eigen vuurtje aan te blijven wakkeren. Dat kan door voeding maar ook door bepaalde asana’s te beoefenen. Houdingen die stil en stabiel zijn maar toch vuur doen opladen. Denk bijvoorbeeld aan de Utkatasana, de stoel, probeer deze totdat je je benen voelt branden, of de boot.

Maar ook twists activeren de bloedsomloop, verwarmen daardoor het lichaam en helpen ook je lichaam ontgiften. Deze twisten doe je rustig en voorzichtig en kom je langzaam in en uit de houding.

Adem
Pranayama's zijn altijd een grote hulp als het gaat om het vinden van onze balans, en nog belangrijker in de herfst. Tijdens de herfst is Nadi Shodhana, de afwisselende neusademhaling, de beste pranayama die je kunt kiezen.
De Nadi Shodhana is uitstekend om lichamelijke spanningen los te laten, maar het verheldert ook de geest, bevordert de rust en vermindert stress. Zeker als je je eenmaal angstig, nerveus, gestrest of uitgeput voelt.

Seizoenen
Het is belangrijk om te beseffen dat elk seizoen zijn doel dient in ons leven. Ze laten ons zien dat we cyclisch zijn en verbonden met de natuur. Dat er een tijd is om de wereld in te gaan, mensen te ontmoeten, uit te gaan maar dat we vroeg of laat altijd weer ‘terug naar huis’ moeten gaan. Ons weer op onszelf concentreren.

Deze natuurlijke wijsheid, is de sleutel tot een gebalanceerd en gelukkig leven.
Je kan dit bereiken door met regelmaat contact te maken en bewust te worden wat de boodschap is van de seizoenen en aanpassingen te maken door met de energie van de seizoenen mee te gaan.

Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Blog van Yogacentrum Vlaardingen